Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní informace o delfínu skákavém

 Je nejznámějším ze všech kytovců a vyhledává příbřežní prostředí (ačkoliv byl již také chycen na širém moři) a je velmi otužilý. Vyskytuje se při pobřeží Atlanského oceánu, ve většině severní části Tichého oceánu a v Rudém moři. Tento středně velký delfín (měří až 3,6 m) má výrazný zobák a je zbarven v odstínech břidlicové až koksové barvy se světlejší spodinou. 

V součastnosti je považován za nejrozšířenější druh. Ovšem dnes byl od klasického druhu vydělen ještě delfín indopacifický, což je nejnověji popsaný druh. Všichni ostatní příslušníci rodu patří k druhu delfín skákavý. Je však nutné zvážit, že ačkoliv je tento druh velmi početný, v některých oblastech nemusí být běžný nebo je dokonce vzácný, takže používání nového jména může být nešťastné. 

          Samice delfína skákavého mohou žít až 50 let, Samci asi 40. Samice se začínají rotmnožovat asi v deseti letech nebo o nějaký rok dříve a samci dospívají ve stejném věku. Dospělí samec je podstatně větší než samice, i když velikost kolísá podle příslušnosti k různým populacím (dostahuje hmotnosti 15-200 kg). 

 

        Existují také populární jedinci delfínů skákavých, např. delfín jeménem Fungie, který žije v zátoce Dingle na západě Irska, slavný samotář. 

      Delfín skákavý se živí rybami a hlavonožci, ale jeho jídelníček je velmi pestrý. Zdá se že má jen málo přizozených nepřátel kromě žraloků, a proti těm se skupiny delfínů dovedou účinně bránit, a dokonce je mohou i zabít. Avšak podle očitých svědectví i podle stoptěžkého kousnutí na tělech delfínů je jasné, že ne vždy se podaří delfínům vyhrát. Není zřejmé, zda kosatk, požírající mořské savce, napadají a konzumují i delfíny skákavé. Rozhodně to není jejich obvyklá kořist, v teplých vodách loví kosatky spíš ryby.

          

 
 

 

Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< srpen / 2019 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 37190
Měsíc: 676
Den: 25